DFClinic är en modern klinik i centrala Skövde i Skaraborg som utför estetiska (kosmetiska) och neurologiska behandlingar.

Banner

Frågor och svar om svettningar

Varför svettas man?

Människan är unik genom att svettas över hela kroppen. Svetten är kroppens kylsystem. Svetten i fotsulor och handflator har dock till uppgift att förbättra greppförmågan. Man svettas när det är varmt ute, när man anstränger sig fysiskt eller när man har feber. Kroppen kyls helt enkelt ner genom svettning. Vid stress träder människans mer primitiva reaktioner in med ökad puls, blodtryck, muskelspänningar samt svettningar . Denna stressreaktion har dock mer eller mindre spelat ut sin roll i vår moderna värld och skapar negativa effekter med bland annat överdriven svettning. De kroppsdofter som bildas i svett har förmodligen också stor betydelse för det sociala och sexuella samspelet mellan människor. Förr i tiden var kroppsdofterna mer socialt accepterade, men i dag försöker man för det mesta dölja dem. Ibland kan det vara så att man själv upplever att man luktar, trots att omgivningen inte känner något.

Var går gränsen mellan normal svettning och hyperhidros?

Det finns egentligen ingen gräns mellan vad som är normal och överdriven svettning utan det är upplevelsen som avgör. Upplever man att man svettas så mycket att privatlivet eller yrkeslivet påverkas negativt kan det betraktas som överdriven svettning.

Hur behandlar man svettningar?

De behandlingsmetoder som tidigare erbjudits, alltifrån deodorant till avancerad kirurgi med delning av nerver, har oftast inte varit tillräckliga och vid kirurgi ibland även haft allvarliga komplikationer som följd.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen inleds med ett svettest då svettkörtlarnas utbredning kartläggs. Därefter injiceras Botox med små tunna nålar där det finns svettkörtlar. Behandling av handsvett görs med bedövning och innebär då inget större obehag. Resultat märks redan efter någon vecka. Efter behandlingen upphör svettningarna i det närmaste helt, och effekten sitter i 6-12 månader. Du kontaktar kliniken när Du märker att effekten börjar avta varefter en ny behandling görs. Läkemedlet injiceras i mycket små utspädda doser så att det är helt ofarligt för kroppen. Behandlingen har endast en lokal verkan dvs. påverkar bara i injektionsområdet, inte övriga organ. Inga restriktioner är påkallade efter behandlingen utan det går bra att leva precis som vanligt. Behandlingen tar ca 30-60 min (något länge vid bedövningen). Patient kommer först på besök för bedömning och information. Man gör svettprov och tar bilder. Därefter bokas ett återbesök för behandlingen ca 1 vecka senare och patient köper läkemedlet själv på apoteket på utskrivet recept (högkostnadsskydd på 2200:- gäller). Det går också att köpa behandlingen omgående men kostnader för läkemedlet tillkommer då. För kostnader för själva besöket v.g. se pristlistan.

Behövs det någon bedövning?

Behandlingen mot armsvett gör inte särskilt ont och bedövning behövs inte i de flesta fall. Vid behov framförallt före behandling av handsvett, kan Emla kräm strykas på c:a 60 min före. Det förekommer i princip inga biverkningar annat än en svag rodnad/blåmärke som försvinner de närmaste dagarna efter behandlingen.

Hur ska jag förbereda mig?

24 timmar före behandlingen får du inte använda deodorant eller andra produkter mot svettning. Du ska också ha rakat bort allt hår i armhålorna. Om Du vill ha bedövning kan du köpa Emla salva på apoteket. Den påstrykes på de områden som ska behandlas ca 1 timme före behandling för bäst effekt.

Finns det några biverkningar?

Vid behandling med Botox vid armsvett finnas inga biverkningar men av sticket kan man ibland bli lite svullen och det förekommer att man får så stickblåmärken. Vid handsvettbehandling kan man ibland se en övergående försvagning av fingermuskler (tex tumpekfingergreppet). Detta normaliseras inom 2-3 veckor.